2019. Október 23. Gyöngyvér, János, Gyöngyi

MENÜ

Önkormányzat

Polgármesteri Hivatal

Intézmények

Gazdasági Társaságaink

Környezetvédelem
 


Vagyongazdálkodás
   Panoráma

Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés
 
  Városfejlesztés  -  2014. 03. 03. 09:52  -  Bácskai Gergely
A Várkörúton, a Lakatos és az Arany János utcában folytatódik a belváros rehabilitációs program
  
Egy új pályázattal lehetőség nyílik a Várkörút és kapcsolódó területek rehabilitációja révén a szűken vett belváros kiszélesítésére és a 30-as évek fasorral díszített hangulatának visszahozatalára. A program keretében a Várkörúton kívül a Lakatos és az Arany János utca is megújul, parkosítás lesz a Zsuzsanna forrás mellett, körforgalom létesül két helyen a Rákóczi úton és a Városháza előtti lánckorlát mellett a Városház tér 2-es épületet is felújítják. Sikeres pályázat esetén idén nyáron kezdődnek a munkálatok.
LETÖLTHETŐ prezentáció az Új Belváros – Várkörút rehabilitációja pályázatról

 A város képviselőtestületének hétfő reggeli rendkívüli ülésén egyhangúlag elfogadták a belváros rehabilitációs programot, melyet a tervek szerint pályázati forrásból finanszíroz majd az önkormányzat. A Várkörúton középen fasor lesz és mindkét oldalon kerékpársávot is létesítenek.
 A város polgármestere Cser-Palkovics András elmondta, hogy vita nélkül, 21 igen szavazattal a Közgyűlés egyhangúlag támogatta, hogy folytassuk a rehabilitációs folyamatot. „Néhány hónapja zárult le a Fő utca felújítása, zajlik a szárazréti projekt és kiírásra került egy olyan pályázat, melyből a Várkörút és környékének a rehabilitációját szeretnénk elvégezni.” A szűken vett belvárost ki tudjuk szélesíteni és célunk a belváros hangulatának javítása is faültetéssel illetve kerékpársáv létesítéssel. Kiemelte, hogy a Fő utcai kerékpáros közlekedés korlátozásánál szó volt arról, hogy a meg kell teremteni a biztonságos közlekedés feltételeit, de a program kapcsolódik az Árpád-ház programhoz is. Egy komoly közlekedési fejlesztés is lenne a Várkörúton, hiszen az utak felújítását is tartalmazzák a terveink. „Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem csupán egy burkolatcsere a Várkörúton, hanem a környék teljes felújítása, mely tíz elemből áll. Az igényelt támogatás 567 millió forint, mely a teljes bekerülési költséget finanszírozná.”

  Cser-Palkovics András polgármester és Égi Tamás alpolgármester, a belváros és környékének önkormányzati képviselője sajtótájékoztatót tartottak a tervezett munkákról. Összesen tíz féle felújítást tartalmaz a komplex rehabilitációs program.
 A megvalósítás tervezett időtartama pedig 2014 júniusától 2015 júniusáig tartana. Megvalósulás esetén biztosan okoz majd kellemetlenséget. A város polgármestere a környéken élők türelmét kérte, mert ha egy ekkora fejlesztés elkezdődik, akkor az biztosan okoz majd némi fennakadást.

A térképre kattintva (új ablakban) nagyobb méretben is megnézheti, hogy mely területeket érint a felújítás. A Várkörút mellett a Lakatos utcát és az Arany János utcát is fel szeretnék újítani a remélhetőleg nyertes pályázat által biztosított finanszírozásból.
 Égi Tamás alpolgármester arról beszélt, hogy miközben folyt a Fő utca felújítása, már akkor terveztük, hogy ezzel nem ér véget a belváros fejújítása. „Most szerencsére egy olyan pályázati ablak nyílt meg, melyből tíz tervünket is meg tudjuk valósítani. A program tartalmazza a Várkörút felújítását zöldsáv építéssel és kerékpársáv létesítéssel. A Rákóczi Ferenc út felújítását, a Várkörút – Rákóczi Ferenc és a Rákóczi Ferenc – József Attila utcai csomópontok körforgalmúvá alakítását is tartalmazza a program, de a Lakatos utca felújítását, az Arany János utca felújítását és a Városháza előtti pódium és lánckorlát felújítását is elvégzik. A Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda külső felújítását, a Városház tér 2. épületének külső felújítását, a Prohászka liget - várfal tisztítását és a Zsuzsanna-forrás melletti parkrekonstrukciót is tartalmazzák a tervek. Itt a parkosítás, növénytelepítés mellett a forrás is ivókútként működik majd. A projekt része a várkörúti nyilvános illemhely felújítása és akadálymentesítése is.
 A Várkörút - Rákóczi Ferenc és a Rákóczi Ferenc - József Attila csomópontok körforgalmúvá alakítását is tartalmazza a program. A tervek szerint a munkálatok 2014 nyarán kezdődnek és egy éven keresztül tartanak majd.
 A Várkörút nyomvonal-kialakítása az 1890-es évek városrendezési munkálatai során történt meg. Elsődleges célja a belváros könnyebb megközelíthetősége volt, elszigeteltségén jelentősen enyhítettek vele. Az 1910-es, 1920-as években többnyire középületekkel gazdagodott a körút, itt állt a Felsőkereskedelmi Iskola, az azóta már elbontott Királyi Távírda és Posta, valamint a Városi Ipariskola is. Az 1930-as évek városfejlesztési programja keretében – a Szent István-évhez kapcsolódóan (Szent István halálának 900. évfordulója) – a várárki csatornát lefedték, s a belváros és a külvárosi területek közötti tagoltság további csökkentését célozva villákkal, bérházakkal, középületekkel építették be. Ezen időszakhoz kötődik például Eppinger Ignác téglagyáros modern, emeletes villája, az Alba Mozi és bérház épülete. A Romkert (Nemzeti Emlékhely) kialakítása is ekkor történt meg, az 1938-as Szent István-évhez kapcsolódóan közterületi alkotással is gazdagodott, itt látható Wathay várkapitány szobra. A belvárost keletről határoló utat ekkor hármas gesztenyesor díszítette.

Az Emlékév tervezése során – ezen hangulat megteremtése érdekében – jövőbeni célként megfogalmazásra került, hogy a belváros rehabilitációjának folytatásaként a Várkörút és környéke megújításával idézzék fel a ’30-as éveket, tegyék a belváros környezetét is vonzóvá.